Geschiedenis van de Dartmoor pony

Het ras Dartmoor is al enkele honderden jaren oud. Waarschijnlijk stamt de pony af van een Europees ras uit de oudheid. Deze pony’s werden tijdens de Normandische invasie naar Engeland gebracht, waar ze lang in het wild hebben geleefd. Deze pony’s hebben hun naam te danken aan de streek waar ze vandaan komen ‘Dartmoor’ , deze streek ligt in het zuidwesten van Engeland. De Dartmoor pony leefde daar in grote kuddes in moeras- en heideachtige gebieden tot op de dag van vandaag leven er kleine kuddes Dartmoor pony’s in het Dartmoor gebied. De pony’s werden onder andere gebruikt voor werk in de tinmijnen. Helaas overleefde ook lang niet alle Dartmoor pony’s dit werk waardoor het ras bijna op uitsterven stond ook tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen werd namelijk hun natuurlijke leefgebied gebruikt als militair oefengebied. Later werden deze pony’s ook op boerderijen gebruikt voor bijvoorbeeld vervoer van de mensen.  In 1898 zette de National Pony Society uit Engeland een rasstandaard op voor de Dartmoor. Hierdoor werd ervoor gezorgd dat er raszuiver met de pony’s werd gefokt. Sindsdien begon men veel te fokken met dit vriendelijke ras. In 1963 is het Nederlandse dartmoorpony stamboek opgericht en is erkent als dochterstamboek van het moederstamboek in Engeland. Om het ras te verbeteren is het ras af en toe gekruist met andere rassen. Zo heeft de Dartmoor invloeden van de Arabisch Volbloed, deWelsh Mountain pony, de Shetlander en de Fell pony. Tegenwoordig wordt het aantal Dartmoorpony’s op peil gehouden door een aantal particuliere fokkers over de hele wereld.  Deze mensen leveren een belangrijke bijdrage aan het behouden van dit ponyras.


Exterieur

De Dartmoor is een sterke pony met een sterke hals en goed geplaatste en schuin aflopende schouders. De rug is van gemiddelde lengte en is ook erg sterk, evenals de lendenen en de achterhand. De gangen van de Dartmoor zijn vlak, recht en vloeiend. Het hoofd mag niet te groot zijn met grote opengesperde neusgaten. De oren zijn klein en sprekend. Verder heeft de Dartmoor een volle bos manen, die evenals de staart golvend zijn.


Grootte en kleur

De Dartmoor hoort tussen de 116 en 127 cm te zijn. Waarbij de 116 een advies maat is deze pony’s worden dus nog wel opgenomen in het stamboek maar onder deze maat is dus niet wenselijk. Pony’s boven de 127 voldoen niet aan het rastype van de Dartmoor en worden daarom niet opgenomen in het stamboek en blijven in het veulenboek hier kan dus niet mee gefokt worden, maar zijn wel uitermate geschikt als sportpony en derhalve ook welkom op de nationale keuring in de gebruikersrubrieken. De vacht heeft meestal de kleur zwart of bruin, de kleuren vos, roan en schimmel komen in mindere maten voor. Witte aftekeningen aan de romp zijn niet toegestaan. Witte aftekeningen aan het hoofd en benen zijn toegestaan, richtlijn hiervoor is voor het hoofd is een kol toegestaan en voor de benen geldt wit tot en met de koot ( ook wel sok genoemd )  is toegestaan. Het stamboek streeft ernaar om de laatste twee over vijf jaar  ( 2021 ) als regel in te voeren zodat fokkers nog een kans krijgen om dit eruit te fokken. Een pony die dus teveel wit heeft wordt niet opgenomen in het stamboek en blijft in het veulenboek met deze pony kan dan niet gefokt worden, maar blijft gewoon geschikt als sportpony en derhalve ook welkom op de nationale keuring in de gebruikersrubrieken.


Karakter

Vriendelijk, intelligent, koel, betrouwbaar, sterk, kalm.


Beweging en gebruiksmogelijkheden

De bewegingen van de Dartmoor zijn vlak, ruim en vloeiend. In alle gangen is niks overdreven. De Dartmoor is geschikt als kinderpony om zijn vriendelijk karakter. Voor volwassene zijn ze dankzij hun koele karakter ook ideaal voor de kar. Dit maakt de Dartmoor een uitstekende gezinspony. Dankzij zijn uithoudingsvermogen en intelligentie kan deze pony ook in alle takken van de paardensport worden uitgebracht, zoals dressuur, mennen en springen. Ook bixiewedstrijden voor de kleintjes zijn harstikke leuk.


Part-bred

Dit is een Dartmoor pony die niet 100% Dartmoor gefokt is. Het Engelse moeder stamboek schrijft het volgende voor, een part-bred Dartmoor pony moet minimaal 12.5% Dartmoor bloedvoering hebben. Moet verwekt zijn door een goedgekeurde dekhengst ( ras maakt dus niet uit ). Een van de ouders, grootouders of groot grootouders moet een volledig Dartmoor papier hebben dus opgenomen zijn in het stamboek. De hoogte bij stamboek opname mag niet hoger zijn dan 148 cm.